ورود خودروهای چینی از به ایران سالهای اول دهه هشتاد شروع شد. خودروسازی در چین صنعتی قدیمی و باسابقه طولانی نیست. اما مانند دیگر صنعتهای این کشور باوجود ضعفهای جدی در ابتدای کار، به سرعت پیشرفت کرد. خودروهایی که در سالهای ابتدای قرن بیست و یکم، هیچ جایی در بازارهای جهانی نداشتند و حتی به عنوان محصولات اقتصادی قابل قبول نبودند، به مرور مسیر پیشرفت را در پی گرفتند و حدود ده سال بعد، حرفهای بسیاری در این صنعت برای گفتن داشتند. این خودروها به فراخور بهبود وضعیت در بازارهای جهانی در ایران نیز شرایط بهتری پیدا کردند. اما با ایجاد محدودیت برای صنعت خودروسازی ایران و توقف واردات خودرو، بازار مونتاژ چینیها در ایران نیز رونق خوبی گرفت و اکنون شاهد تنوع بسیاری از محصولات سرزمین اژدهاها در کشور هستیم. بهطوری که نام برخی از آنها حتی برای بسیاری ناشناخته است. اکنون قصد داریم به بررسی بهترین خودروهای چینی موجود در بازار ایران بپردازیم.
چرا خودروی چینی میخریم؟
برتری کلی خودروهای چینی را میتوان در چند مورد خلاصه کرد. مواردی وجود آنها باعث میشود اقبال عمومی نسبت به یک خودرو در بازار بیش از باقی نمونههای مشابه باشد. این موارد شامل
- طراحی جذاب و بهروزتر بدنه
- طراحی خوب و ارگونومیک کابین
- امکانات رفاهی متعدد
- خدمات پس از فوش مناسب
- بازار خرید و فروش پررونق بهخصوص در نمونههای کارکرده
این موارد معمولا آن چیزی هستند که در خودروهای داخلی شاهد نیستیم. همین امر نیز اقبال نسبت به برخی چینیها را حتی با وجود افزایش قیمت غیرمنطقی بیشتر کرده است. ارائه طرحهای فروش سیال و متنوع نیز میتواند در این اقبال موثر باشد که برخی از مونتاژ کنندههای ایرانی برگزار میکنند. یکی دیگر از نکات مثبت برخی از برندهای چینی نیز، همکاری آنها با برندهای اروپایی و داشتن پشتوانه نام خوش این کمپانیها در کنار محصولاتشان است. وجود چنین حمایتی موجب میشود خودروهای این برندها مورد اعتمادتر بهنظر برسند.
حتما بخوانید: استعلام خلافی خودرو؛ چگونه خلافی خودرو را کم کنیم؟
ارزش دربرابر خرید مهمترین اصل در این بحث
در بررسی بهترین خودروها، با هر شاخصی که باشد، معمولا چند مورد بیش از باقی نکات مورد توجه و بررسی قرار میگیرد. برای مثال ممکن است به بررسی بهترین شاسیبلندهای بازار یا بهترین سدانهای اسپرت بپردازیم. اما در تمام این بررسیها کیفیت ساخت، بازده فنی، دوام ساخت و فنی، تعدد امکانات رفاهی، امینی خودرو و تجهیزات تامین کننده ایمنی آن، خدمات پس از فروش و هزینه و شرایط نگهداری مورد توجه هستند و تجزیه و تحلیل میشوند. جمعبندی این بررسیها و مقایسه آن با خودروهای مشابه، در کنار قیمت خودرو ارزش دربرابر خرید آن را مشخص میکند. درواقع ممکن است خودرویی در معرفی بهترینها برتریهای بسیاری داشته باشد اما به دلیل قیمتگذاری غیرمعقول ارزش خرید چندانی را به خود اختصاص ندهد. گاهی نیز خودرویی ارزان در لیست قرار بگیرد، اما شرایط نامناسبش باعث شود آن را حتی دربرابر مبلغی ناچیز ارزنده ندانیم. به همین دلیل توجه به مجموع اینها اهمیت دارد.
بهترین خودروهای چینی در ایران
در این نوشته سعی کردهایم تا خودروهایی که ارزش بالایی دربرابر قیمت خود دارند را معرفی کنیم. ممکن است برخی از آنها قیمت بالایی داشته باشند اما این مبلغ از نظر کارشناسان دربرابر کیفیت خودرو ارزنده تشخیص داده شده است. با ما همراه باشید تا با بهترین خودروهای چینی در ایران آشنا شوید.
جک K7 (KMC X7)
تولیدات کمپانی جک همواره در ایران از اعتبار و مقبولیت خوبی برخوردار بودهاند. البته در این بین نباید اعتبار کرمانموتور نمایندگی رسمی و مونتاژ کننده این خودرو را نیز فراموش کرد. S5 یکی از بهترین و قابل قبولترین شاسیبلندهای بازار است که طی چند سال حضورش در بازار بسیار مورد توجه قرار گرفته و رضایت کاربران را کسب کرده است. برهمین اساس تولیدات جدید جک که توسط کرمانموتور عرضه شدهاند نیز توجهات بسیاری ا به خود جلب کردهاند. درمورد S7 از آنجا که قیمت مشخصی هنوز برای آن در بازار اعلام نمیشود نمیتوان نظر دقیقی داد اما در K7 که در بهمن ۹۹ توسط کرمانموتور با قیمت ۹۵۰ میلیون تومان پیش فروش شده داستان متفاوت است. این خودرو هنوز وارد بازار نشده است تا بتوان درمورد تجربه رانندگی آن نظر قطعی داد اما سابقه موجود درمورد خودروهای جک میتواند اطمینان لازم را از اطلاعات مندرج در کاغذ که از سوی کرمانموتور اعلام شده ایجاد کند. بهخصوص که K7 از محصولات جدید جک است که پس از شروع شراکت این کمپانی چینی با فولکس واگن آلمان تولید میشوند خودرو با موتور توربوشارژ ۱.۵ لیتری ۱۷۴ اسب بخاری عرضه میشود. گشتاور موتور نیر به ۲۱۵ اسب بخار میرسد.
حتما بخوانید: مقایسه کیا سراتو، هیوندا اکسنت و مزدا۳
K7 که در چین با عنوان جک X7 عرضه میشود و در ایران به KMC K7 معروف شده است از یک گیربکس ۶ سرعته اتومات دو کلاچه بهره میبرد و همچنان دیفرانسیل جلو است. سقف سرعت آن ۱۶۰ کیلومتر اعلام شده و شتاب صفر تا صدش ۱۰.۶ ثانیه. این خودرو با مصرف سوخت ۷.۵ لیتر در هر صد کیلومتر امکانات گستردهای نظیر شش ایربگ، ترمز دیسکی جلو و عقب، کنترل سرعت در سرازیری یا HDC، کنترل پایداری یا ESP، کروز کنترل، کیلس استارتر، تهویه اتومات دوگانه با دریچه ردیف عقب، فرمان هیدرولیک، دوربین ۳۶۰ درجه، دوربین عقب، مانیتور لمسی، صندلی برقی راننده، صندلی تاشو عقب، مموری یکپارچه (آینه، فرمان و صندلی)، گرمکن صندلی جلو، سردکن صندلی جلو، آینه تاشو برقی با گرمکن، آینه عقب الکتروکرومیک، چراغ هالوژن جلو، مهشکنهای جلو و عقب، دی لایت، اتولایت، سانروف، سقف پانوراما، روکش چرم صندلی و سنسور پارک جلو و عقب بهره میبرد که امکانات درخور توجهی هستند. طراحی بدنه K7 نیز در سطح بالایی قرار دارد. قیمت احتمالی این خودرو را در بازار حدود یک میلیارد تومان تخمین میزنند.
امجی RX5
امجی از همان برندهایی است که پشتوانه خوبی در اروپا دارد و به لطف عقبه برندی که روی پیشانی محصولاتش نصب میکند، در ایران و دیگر نقاط جهان مورد قبول واقع شده است. هرچند عرضه محصولات با کیفیت این برند در ایران همواره محدود بوده و یکی از معضلات همیشگی آنها را همین واردات محدود و خدمات پس از فروش ضعیف میدانند. اما کیفیت ساخت بالا و استهلاک پایین دربرابر قیمت خودرو، ارزش دربرابر خرید خودروهای MG را در ایران بالا میبرد. ضمن اینکه محصولات امجی معمولا دربرابر رقبا شرایط بهوضوح بهتری دارند. یکی از خودروهای خوب امجی کراساور RX5 است که با طراحی جذاب و کلاسیکش سطح بازار چینیهای موجود در ایران را ارتقاء داد. این خودرو که در فاصلهای کوتاه قبل از توقف واردات خودرو در ایران عرضه شد از یک موتور ۲ لیتری توربوشارژ با ۲۲۰ اسب بخار قدرت و ۳۵۰ نیوتنمتر گشتاور بهره میبرد. نیروی موتور را یک گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک دو کلاچه به دو محور عقب و جلوی خودرو منتقل میکند. شتاب صفر تا صد RX5 کمتر از ۹ ثانیه و در کاتالوگ ۸.۲ ثبت شده است. حداکثر سرعت آن به ۲۱۷ کیلومتر بر ساعت و مصرف سوختش در سیکل ترکیبی ۸.۶ لیتر در هر صد کیلومتر میسد. بنابراین با خودرویی توانا و قوی مواجه هستیم.
حتما بخوانید: نکاتی که درباره خرید خودروی چینی باید بدانید
RX5 در بخش امکانات رفاهی از مواردی مانند ۶ کیسه هوا، ترمزهای مجهز به ABS و EBD، کنترل پایداری الکترونیکی، سیستم ترمز کمکی، کنترل ترمز در پیچها، سامانه کمکی حرکت در شیب، ترمز پارک برقی به همراه اتوهلد، قفل دیفرانسیل الکترونیکی، چراغهای اتوماتیک مجهز به زنون و سیستم تطبیقپذیر، چراغ روشنایی در روز، کیلس استارت، آینه الکتروکرومیک وسط، نمایشگر لمسی مرکزی، دوربین دنده عقب، سنسورهای پارک، سقف پانورامیک به همراه سانروف برقی چند حالته، صندلیهای جلو مجهز به تنظیمات برقی، در صندوق عقب برقی و… بهره میبرد.
بورگارد BX7
بورگارد را باید ناشناختهترین برند چینی بازار دانست. برندی که مانند امجی متولد اروپا بوده، اما حیات مجددش را به چینیها مدیون است. از بورگارد تنها دو مدل شاسی بلند به ایران راه یافته که با توجه به کیفیت، تواناییها و بازده فنیشان ارزش دربرابر خرید خوبی را به خود اختصاص میدهند. البته ممکن است کاربران در ابتدا با شنیدن قیمتی بالای یک میلیارد تومن برای یک خودروی چینی کمی متعجب شوند اما امکانات، طراحی زیبا و عملکرد بورگارد این قیمت را منطقی جلوه خواهد داد. بورگارد BX7 که نسخه پیشرفتهتر این خودرو است با موتور ۲ لیتری توربو شارژ ۲۲۴ اسب بخار قدرت و ۳۰۰ نیوتنگشاور را به وسیله یک جعبه دنده ۶ سرعته اتوماتیک به چهارچرخ جلو منتقل میکند. سیستم انتقال قدرت دو دیفرانسیل هوشمند بورگارد به قفل الکترونیکی و محدود کننده لغزش نیز مجهز است. شتاب صفر تا صد این شاسی بلند ۱.۷ تنی ۷ سرنشین، ۹.۸ ثانیه، سقف سرعت آن ۲۰۶ کیلومتر بر ساعت و مصرف سوختش در سیکل ترکیبی ۹ لیتر در هر صد کیلومتر است. در بورگوارد BX5 شاهد امکاناتی همچون نمایشگر ۸ اینچی لمسی مجهز به اندروید اتو و اپل کارپلی، نمایشگر اطلاعات، سیستمهای ترمز ECD, TCS, EDS, HDC, EBP, BDC, ESC و CBC، چراغ روشنایی در روز، سانروف پانوراما، اتوهلد، ترمز پارک برقی، سیستم کنترل در سربالایی و سرازیری، دوربین ۳۶۰ درجه، سنسور پارک جلو و عقب و کناری و سیستم مسیریاب ماهوارهای هستیم.
چری آریزو ۶
کمپانی چری از پرکارترین چینیها در بازار ایران است. این خودروساز که تحت عنوان دو برند چری و انویام محصولات پرفروشی را در ایران عرضه کرده است، طیف وسیعی از انواع خودروهای سدان، هاچبک و کراساور بازار را با کیفیتهای مختلف به خود اختصاص داده است. سری خودروهای تیگو از محبوبترین شاسیبلندهای بازار ایران هستند که به دلیل خدمات پس از فروش خوب مدیران خودرو، بازار کارکردههای مناسبی هم دارند. اما در بین این محصولات، باید چری آریزو ۶ را گل سر سبد چری در ایران دانست. این سدان جذاب که از آخرین محصولات عرضه شده توسط چری در ایران است، معضل معمول خودروهای چری و ام ویام، یعنی عدم هماهنگی قوای قنی و قدرت موتور با بدنه را ندارد. موتور به کار رفته در آریزو ۶، با تیگو ۷ مشترک بوده و قدرت ۱۴۷ اسب بخاری آن متناسب با وزن ۱.۳ تنی خودرو به نظر میرسد. این موتور ۱.۵ لیتری توربو شارژ با گشتاور ۲۱۰ نیوتنمتر در کنار یک گیربکس CVT (مجهز به ۹ دنده مصنوعی) قرار گرفته است. شتاب صفر تا صد آریزو ۶ را ۹ ثانیه، سقف سرعت آن را ۲۱۰ کیلومتر بر ساعت و مصرف سوختش را ۶.۴ لیتر در هر صد کیلومتر در سیکل ترکیبی ثبت کردهاند. بنابراین عملکرد فنی و بازده خوبی را از آریزو ۶ شاهد هستیم.
حتما بخوانید: خوش فروشترین خودروهای زیر ۳۰۰ میلیون کدامها هستند؟
این سدان سایز متوسط از طراحی خوبی نیز بهره میبرد و در بخش امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی با مواردی مانند سیستمهای کنترل کشش و پایداری، سامانه کنترل ایستایی در سربالایی، کروز کنترل، دو حالت رانندگی اکو و اسپرت، سنسور پارک عقب، سنسور فشار باد تایر، ترمز ضد قفل ABS، توزیع نیروی ترمز EBD، ترمز کمکی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، دیلایت، اتولایت، چراغهای مه شکن عقب، فرمان برقی با روکش چرم و دکمههای کنترل مجهز به سامانه حساسیت به سرعت، سیستم صوتی با شش اسپیکر به همراه ساب ووفر، نمایشگر لمسی ۹ اینچی، نَویگیشن، دوربینهای عقب، جانبی و ۳۶۰ درجه، نمایشگر ۷ اینچی لمسی، شش عدد کیسه هوا، کمربند ایمنی پیش کشنده و محدود کننده، کیلس استارت، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو کاناله، صندلی راننده با تنظیمات برقی، گرمکن صندلی جلو، روکش صندلی چرم، آینه جانبی تاشونده برقی با گرمکن و سانروف همراه است.
هاوال H6
محصولات هاوال نیز از جمله خودروهایی هستند که در ایران چندان شناخته شده محسوب نمیشوند. هاوال تحت نظارت گریت وال که برندی شناخته شدهتر است فعالیت کرده و خودروهایی با کیفیت قابل قبول و مناسب عرضه میکند. بازار ایران از هاوال نام سه نسخه کراساور سایز متوسط H2، H6 و H9 را به خود شنیده است. بهمنموتور وارد کننده هاوال اما با وجود کیفیت نسبی این محصولات هیچگاه در بازاریابی این برند چندان موفق نبوده است. در این بین هاوال H9 تا امروز در حد یک نام مطرح شده اما H2 در تعدادی بیشتر و H6 در تعدادی محدود عرضه شدهاند. از بین این دو H6 با درنظر نگرفتن خدمات پس از فروش، واردات محدود و مشکلات ناشی از این نکات خودرویی خوب و ارزنده شناخته میشود. H6 از طراحی مناسب، کلاسیک و منطقی بهره میبرد. در بخش فنی موتور ۲ لیتری توربوشارژ این خودرو قادر به تولید ۱۹۷ اسب بخار قدرت و ۳۱۵ نیوتنمتر گشتاور است. سقف سرعت این خودرو ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت، شتاب صفر تا صد آن ۹.۸ ثانیه و مصرف سوختش در سیکل ترکیبی ۹.۵ لیتر در هر صد کیلومتر است.
این خودروی ۱.۷ تنی از یک گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک دو کلاچه بهره میبرد که قدرت موتور را به چرخهای جلو منتقل میکند. در بخش امکانات رفاهی هاوال H6 مواردی مانند کیلس استارت، تهویه مطبوع دوگانه با خروجی مخصوص صندلیهای عقب، ترمز دستی (ترمز پارک) دکمهای، فرمان تلسکوپی با قابلیت تنظیم در ۴ جهت، کروز کنترل، نمایشگر لمسی ۸ اینچ، سیستم صوتی مجهز به ۷ بلندگو، پشت سری فعال (Active headrest) برای صندلیهای جلو، دوربین پارک، ایموبلایزر (قطع برق پیشرانه برای مقابله با سرقت)، نمایشگر فشار باد لاستیکها، حسگر هشدار برخورد از جلو و عقب، حفظ خودرو در شیب سربالا و سرپایین ( HAS و HDC)، ترمز ضد قفل (ABS) و ترمز کمکی (BA) همراه با فناوری کنترل کشش (ESP) ساخت بوش آلمان و ۶ کیسه هوا بهره میبرد. البته تجهیزات و امکاناتی مانند تنظیم برقی صندلیهای جلو و گرمکن صندلیها نیز در تیپ لوکس یا به صورت سفارشی اضافه شدهاند.
کلام آخر
در نهایت باید گفت، در این لیست میتوان خودروهای تاثیرگذاری مانند بسترن B30 یا جک S5 را نیز لحاظ کرد. یا تولیدات محبوبی مانند تیگو ۷ و امویام X22. اما در واقع لیست مطرح شده با توجه به عواملی مانند زمان عرضه، کیفیت و عملکرد فنی و البته قیمت نهایی در بازار انتخاب شدهاند. ممکن است در آینده و با ورود خودروهای جدیدی مانند اس دبلیو ام G01F، لیفان X70، چری تیگو ۷ پلاس، لوکسژن U6 و هایما S7 به بازار کشور، آرایش این لیست تغییراتی جدی داشته باشد. خودروهایی که همگی در راه خطور مونتاژ خود در ایران هستند و در آیندهای نزدیک عرضه خواهند شد.