یکی از تاثیرگذارترین سنسورها بر عملکرد مناسب خودروهای چینی و سایر ماشینها، سنسور اکسیژن یا O2 است. برای عملکرد بهتر موتور، لازم است تا سوخت و هوا با نسبت درست با یکدیگر ترکیب شوند. همچنین زمان جرقه زنی در محفظه احتراق ماشین باید تنظیم باشد، که این موارد توسط سنسور اکسیژن در خودرو صورت میگیرد. در صورت خرابی سنسور اکسیژن ابتدا نسبت ترکیب سوخت و هوا در موتور ماشین به هم میخورد و در ادامه باعث بروز مشکلات مهم دیگری نیز میشود. بهتر است با مشاهده کوچکترین علائم خرابی سنسور اکسیژن در خودرو نسبت به تعویض آن اقدام کنید. در ادامه این مقاله به بررسی جامعتری پیرامون عملکرد سنسور O2 و بهترین زمان تعویض این حسگر مهم میپردازیم.
سنسور اکسیژن چیست و چه نقشی در خودرو دارد؟
به طور کلی هر خودرو دارای تعدادی سنسور است مثل سنسور کیلومتر لیفان X60 و 620 1800 که هر کدام وظیفه منحصر به فردی را بر عهده دارند و برای سنجش میزان پارامترهای مشخصی در ماشین تعبیه شدهاند. سنسور اکسیژن یکی از قطعات الکترونیکی موجود در خودرو و یکی از سنسورهای بسیار مهم و کاربردی است. این قطعه وظیفه دارد میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی از موتور خودرو، توسط اگزوز را اندازهگیری و بررسی کند. در نتیجه این سنسور مشخص میکند که میزان اکسیژن سوخته نشده در فرایند احتراق موتور چه میزان است. اگر اکسیژن موجود در دود اگزوز از محدوده مجاز بیشتر باشد، یعنی احتراق موتور به صورت ناقص انجام میشود و درصد نامناسبی از سوخت و هوا با یکدیگر ترکیب میشوند.
سنسور اکسیژن اطلاعات مربوط به میزان اکسیژن سوخته نشده را به صورت لحظهای در اختیار Engine Control Unit خودرو قرار میدهد. در نتیجه ایسیو اطلاعات را دریافت کرده و پس از بررسی آنها، تنظیمات لازم را جهت بهبود سیستم سوخت رسانی خودرو اعمال میکند. به عنوان نقش سنسور اکسیژن در خودرو میتوان به تاثیر در کاهش مصرف سوخت، تاثیر در بهبود وضعیت احتراق و افزایش راندمان خودرو و تاثیر در کاهش میزان آلایندگی ماشین اشاره کرد.
عملکرد سنسور اکسیژن در سیستم سوخترسانی
سنسور O2 یا Oxygen sensor یکی از مهمترین قطعات خودرو به شمار میرود، که نقش بسیار مهمی را در سیستم سوخت رسانی و مدیریت موتور ماشین ایفا میکند. در واقع نقش سنسور اکسیژن تنظیم میزان نسبت سوخت به هوا در خودرو، کاهش مصرف سوخت و افزایش بهبود قدرت شتاب گیری ماشین است. سنسور اکسیژن ام وی ام 530 میزان اکسیژن خروجی از اگزوز خودرو را اندازه گیری کرده و دادهها را به ECU منتقل میکند. ایسیو خودرو اطلاعات دریافتی از سنسور اکسیژن را پردازش کرده و در صورت نیاز آنها را تغییر داده تا سیستم سوخت رسانی به بالاترین حد بهینه خود برسد. در نهایت میتوان گفت سنسور اکسیژن در میزان مصرف سوخت و همچنین در افزایش عملکرد بهتر سیستم سوخت رسانی ماشین نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
چرا باید سنسور اکسیژن بهموقع تعویض شود؟
سنسورهای اکسیژن که محل قرارگیری آنها در سیستم اگزوز خودرو است، به دلایل مختلفی مانند دمای بالای بیش از حد و یا جود نقص فنی در قسمتهای دیگر موتور ماشین آسیب میبینند و عملکرد خود را از دست میدهند. در نتیجه، خرابی سنسور اکسیژن و عملکرد ناقص این قطعه مشکلات بسیاری در سیستم سوخت رسانی خودرو ایجاد میکند. همچنین در صورت تعویض نکردن به موقع سنسور اکسیژن ممکن است به سایر قطعات موتور خودرو نیز آسیب برسد. پس بهتر است در صورت خرابی سنسور اکسیژن ام وی ام X22 این قطعه را در کمترین زمان ممکن تعویض کنید تا از ایجاد مشکلات بیشتر و جدیتر برای ماشینتان جلوگیری شود. به صورت کلی خرابی سنسور اکسیژن خودرو باعث افزایش مصرف سوخت، آسیب دیدن کاتالیست و خرابی قطعات داخلی موتور میشود.
تاثیر سنسور اکسیژن بر مصرف سوخت و آلایندگی
یکی از مهمترین لوازم یدکی ماشین های چینی سنسور اکسیژن است که بسیاری از خودروهای مدرن به این سنسور مجهز هستند. سنسور اکسیژن و سایر Automotive sensors برای اطمینان از عملکرد بهینه ماشین طراحی و تولید شدهاند. وظیفه این سنسور، اندازهگیری میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز است. در صورت بروز نقص در این سنسور باعث میشود، میزان اکسیژن مجاز در اگزوز شناسایی نشود. ایسیو نیز به اشتباه سوخت بیشتری را به محفظه احتراق برای ایجاد تناسب هوا و سوخت میفرستد.
در نهایت، عملکرد نادرست سنسور اکسیژن باعث افزایش مصرف سوخت تا 40 درصد میشود. همچنین در صورتی که دود خروجی از اگزوز سیاه رنگ باشد سنسور اکسیژن وظیفه دارد به وسیله آلارم این مورد را اعلام کند. در صورت خرابی این قطعه و ارائه نکردن اطلاعات لازم توسط سنسور اکسیژن پیرامون غلظت بالا، رنگ تیره و بوی بد دود خارج شده از اگزوز خودرو، در نتیجه میزان آلایندگی موجود در هوا نیز افزایش پیدا میکند.
هزینه تعویض سنسور اکسیژن و نکات مهم
عوامل متعددی وجود دارد که هزینه تعویض سنسور اکسیژن را تحت تاثیر قرار میدهد. اولین و مهمترین عامل تاثیرگذار در هزینه تعویض سنسور اکسیژن، نوع خودرو و مدل آن است. اغلب، سنسور خودروهای چینی یا لوکس قیمت بالاتری نسبت به ماشینهای داخلی دارد. برند سنسور اکسیژن نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر هزینه تعویض این قطعه است. در صورت خرید سنسور اکسیژن از برندهای معتبر و به نام به مراتب قیمت آن نیز افزایش پیدا میکند. دستمزد مکانیک را نیز میتوان یکی دیگر از عوامل موثر بر هزینه تعویض سنسور اکسیژن معرفی کرد که با توجه به میزان پیچیدگی کار افزایش مییابد. پیشنهاد میکنیم برای خرید و یا تعویض انواع لوازم یدکی خودرو مانند سنسور اکسیژن به مراکز معتبر مراجعه کنید.
نکات مهم هنگام خرید و تعویض سنسور اکسیژن در خودروهای چینی
نکات مهمی وجود دارد که لازم است در هنگام خرید و تعویض سنسور اکسیژن در خودروهای چینی به آنها توجه کنید. در صورت رعایت نکردن این موارد و خرید سنسور اکسیژن نامناسب، مجبور به تحمل هزینههای بیشتری میشوید. از آنجایی که سنسور اکسیژن یکی از قطعات اصلی انواع خودروها به شمار میرود، با کیفیتهای متنوعی در بازار موجود است. بهتر است قبل از خرید این قطعه انواع آن را بشناسید و از قیمت حدودی آن مطلع شوید. در ادامه به مهمترین نکات، هنگام خرید و تعویض سنسور اکسیژن در خودروهای چینی میپردازیم.
- شناخت و اطلاع از نوع سنسور اکسیژن مناسب خودروی خود
- تشخیص درست خرابی سنسور اکسیژن
- بررسی و توجه به کیفیت کالا
- بررسی هولوگرام و لیبل جعبه قطعه
- اطلاع از شرکت سازنده قطعه
- بررسی گارانتی و ضمانت سنسور اکسیژن
علائم خرابی سنسور اکسیژن
شما باید به عنوان یک راننده تا حدودی با علائم مختلف خرابی قطعات خودرو آشنا باشید. شناخت این علائم به شما کمک میکند، هنگام بروز نقص فنی در خودرو، علت و میزان حاد بودن مشکل به وجود آمده برای خودرو را بهتر متوجه شوید. از آنجایی که سنسور اکسیژن نقش بسیار حیاتی در ماشین ایفا میکند، بروز هرگونه نقص فنی در این قطعه الکترونیکی بر روی سایر قسمتهای مختلف خودرو تاثیر بسزایی میگذارد. به همین علت تعداد نشانهها یا علائم خرابی سنسور اکسیژن نسبت به دیگر حسگرهای خودرو بیشتر است. در ادامه به بررسی تعدادی از علائم خرابی سنسور اکسیژن میپردازیم.
- روشن شدن چراغ چک موتور
- افزایش مصرف سوخت خودرو
- ریپ زدن ماشین
- خارج شدن دود تیره، سیاه رنگ با غلظت بالا و بوی بد از اگزوز
- سروصدای غیر عادی موتور خودرو
- آسیب کاتالیست خودرو به دلیل گرمای بیش از حد موتور
- گاز نخوردن ماشین
- بالا بودن دور موتور در حالت درجا